Αλόη

Τα τελευταία 3 με 4 χρόνια έχει δημιουργηθεί έντονο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια και μεταποίηση αλόης βέρα στην Ελλάδα. Οι πιο οργανωμένες προσπάθειες έχουν ξεκινήσει στην Κρήτη όπου η έκταση της καλλιέργειας συνεχώς αυξάνεται. Σε πολλές περιπτώσεις οι αγρότες «ξεπατώνουν» ελιές για να φυτεύσουν αλόη. Επίσης νέες φυτεύσεις πραγματοποιούνται στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάννησα και στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με καθαρά θεωρητικές εκτιμήσεις η συνολική έκταση στην Ελλάδα δεν ξεπερνάει τα 700 στρέμματα.

Το προϊόν που παράγεται  από το φυτό της Αλόης είναι η γέλη αλόης (τζελ) από το εσωτερικό του φύλλου. Η παραγωγή του τζελ πραγματοποιείται σε μονάδες μεταποίησης οι οποίες μεταπωλούν το τελικό προϊόν. Το τελικό προϊόν μπορεί να είναι χυμός αλόης, καλλυντικά αλόης, χύμα σταθεροποιημένο τζελ αλόης, πούδρα-σκόνη αλόης ή ακόμα κάψουλες και χάπια αλόης.  Το είδος του τελικού προϊόντος εξαρτάται από το είδος της αγοράς που απευθύνεται η μεταποιητική μονάδα. Δηλαδή αν απευθύνεται στον τελικό καταναλωτή ή σε βιομηχανίες καλλυντικών, τροφίμων και φαρμάκων οι οποίες προμηθεύονται πρώτη ύλη τζελ και πούδρα αλόης.

Επειδή η ανάπτυξη του τομέα είναι σε αρχικό στάδιο θα πρέπει να γίνουν σωστά βήματα ώστε να δημιουργηθούν τα θεμέλια για την εκμετάλλευση της αλόης ως προϊόν που μπορεί να αποφέρει κέρδη σε όλους και ταυτόχρονα να ξεκινήσει μια συνεργασία ανάμεσα στους υφιστάμενους/μελλοντικούς μεταποιητές ,παραγωγούς και τους δυνητικούς πελάτες τελικών προϊόντων ελληνικής αλόης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της εταιρίας μας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ/ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ εδώ

0 Responses

  1. <strong>Title</strong> [...]the time to study or go to the subject material or websites we've linked to beneath the[...]
  2. <strong>Title</strong> [...]Sites of interest we have a link to[...]